اصول نورپردازی آشپزخانه‌های کوچک

روش نورپردازی آشپزخانه

از آنجایی که آشپزخانه به عنوان یک فضای فنی برای پخت و پز و جمع شدن خانواده دور هم برای صرف وعده‌های غذایی شناخته می‌شود؛ استفاده از نور مناسب و کنترل روشنایی این محیط از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. استفاده از ترکیب رنگ مناسب برای کابینت‌ها و نورپردازی حرفه‌ای به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید این قسمت حساس و در معرض دید خانه خود را طراحی و دیزاین کنید. به عنوان مثال اگر برای آشپزخانه از رنگ سفید کابینت پولیشی استفاده کنید و نکات ارائه شده در زیر را برای برقراری سیستم نورپردازی آن در نظر بگیرید؛ آشپزخانه شما قطعا به محیطی ایده‌آل و بسیار کاربردی و زیبا تبدیل خواهد شد. در ادامه این مقاله چند نکته طلایی و قانون کلی را مطرح کرده‌ایم که استفاده از آنها در اجرای سیستم نورپرزداری آشپزخانه، بسیار واجب و ضروری است.

نکات طلایی در طراحی سیستم نورپردازی آشپزخانه

نور یکی از فاکتورهای مهمی است که در چیدمان فضاهای مختلف ساختمان نقش مهمی را ایفا می‌کند؛ اما از آنجایی که سبک معماری ساختمان‌های ایرانی به صورتی است که آشپزخانه بیشتر از فضاهای دیگر مانند اتاق خواب به چشم می‌آید و در معرض دید است؛ بهتر است اصول نورپردازی را در آن بیشتر رعایت کنید. نکاتی که در ادامه آنها را تشریح کرده‌ایم می‌توانند در این مسیر به شما کمک کند.

 نورپردازی سقف آشپزخانه

سیستم نورپردازی قابل تنظیم یا لامپ‌های سقفی که جهت تابش نور آنها به وسیله دست یا ریموت قابل کنترل و جابه‌جایی است؛ بهترین روش برای نورپردازی سقف آشپزخانه است. این سیستم نورپردازی به جهت ویژگی‌های شاخص خود باعث می‌شود که نور در تمام آشپزخانه به صورت یکنواخت پخت شود و هر جایی که نیاز باشد بتوانید نور محیط را فیلتر کنید. این ویژگی به خصوص در شرایطی مفید است که فقط جای نصب یک چراغ اصلی در مرکز سقف دارید و به دنبال سیم‌کشی مجدد آشپزخانه خود نیستید. گاهی اوقات به این شیوه نورپردازی، نورپردازی زاویه‌ای نیز گفته می‌شود. سیستم نورپردازی زاویه‌ای برای روشن کردن فضای روی کانتر کابینت پولیشی بسیار مناسب و کاربردی است. در این شرایط هر وقت لازم باشد قادر هستید نورپردازی آشپزخانه را در موقعیت‌های مکانی مختلف قرار داده و جهت تابش نور را تغییر دهید تا به تنظیماتی دست پیدا کنید که برای محیط و چشم شما مناسب‌تر است.

بهترین لامپ برای نورپردازی آشپزخانه نیز لامپ‌های LED هستند که این روزها به دلیل بهره‌وری بالای انرژی، عدم گرم شدن، سهولت در تعویض و روشنایی شفاف‌تر به یکی از بهترین گزینه‌ها برای تامین نور و روشنایی آشپزخانه‌ها تبدیل شده‌اند. لامپ‌های LED تا 80 درصد کارایی بیشتری نسبت به لامپ‌های فلورسنت قدیمی داشته و مزایای بسیاری دارند. برخی از لامپ‌های LED جدید مجهز به قابلیت تنظیم درجه روشنایی هستند و به شما این امکان را می‌دهند که نور آشپزخانه را هر شب بسته به نیازتان تنظیم کنید.

 رنگ کف آشپزخانه

وقتی صحبت از بازسازی آشپزخانه می‌شود؛ این شما هستید که به عنوان صاحب‌خانه و فردی که قرار است سال‌ها در این فضا زندگی کنید باید تصمیمات زیادی بگیرید. رنگ کفپوش یکی از مهم‌ترین عناصری است که می‌تواند به شدت روی ظاهر فضا و میزان روشنایی آن تاثیر بگذارد. در بین تمام رنگ‌هایی که برای سفارش کفپوش می‌توانید از آنها استفاده کنید؛ رنگ‌های تیره مانند مشکی و رنگ‌های روشن مانند سفید شاخصه‌های متفاوتی دارند. ما در این بخش بیشتر در مورد مزایا و معایب این دو گزینه صحبت خواهیم کرد و به شما کمک می‌کنیم تا تصمیم بگیرید کدام رنگ کفپوش برای خانه شما بهترین است.

کفپوش‌های رنگ روشن از هر جنسی که باشند باعث می‌شوند که نور و روشنایی آشپزخانه بیشتر منکعس شده و فضا روشن‌تر و جادارتر نشان داده شود. اگر آشپزخانه کوچکی دارید یا اگر فضای این بخش از خانه نور طبیعی زیادی دریافت نمی‌کند؛ انتخاب رنگ‌های روشن برای کفپوش می‌تواند در رفع این مشکلات مفید باشد. علاوه بر این، کفپوش‌های رنگ روشن می‌توانند بهتر از کفپوش‌های تیره رنگ گرد و غبار و زباله‌ها را پنهان کنند و باعث شوند آشپزخانه تمیزتر و مرتب‌تر نشان داده شود. علیرغم مزایای زیاد کفپوش‌های رنگ روشن، این رنگ‌ها اشکالاتی هم دارند. به عنوان مثال رنگی مانند رنگ سفید لکه‌ها را بیشتر نشان می‌دهد و برای اینکه بتواند فضای آشپزخانه را پرنورتر کند؛ باید همیشه تمیز و تی کشیده باشد.

کفپوش‌های تیره نیز فضای دنج و جذابی ایجاد می‌کنند اما جذب نور بسیار کمی دارند و فضای آشپزخانه را کوچک‌تر می‌کنند. اما مشکل اصلی این کفپوش‌ها این است که خط و خش را بیشتر نشان می‌دهند و ممکن است به مرور زمان ظاهری کهنه‌تر پیدا کنند. در نهایت تطبیق کفپوش‌های تیره رنگ با سبک‌ها و رنگ‌های خاص ممکن است دشوار باشد. بنابراین اگر قرار است در آینده نزدیک دکوراسیون آشپزخانه را تغییر دهید ممکن است این رنگ‌ها گزینه جذابی برای کفپوش نباشند.

 لوستر و آویزها

اگر می‌خواهید نورپردازی آشپزخانه به صورت آویزی باشد و از نور مخفی برای اجرای این سیستم استفاده نکنید؛ نصب لوستر و لامپ‌های آویزی ارزشش را دارد و می‌تواند گزینه خوبی برای اجرای یک سیستم روشنایی مدرن و کامل در آشپزخانه محسوب شود. همانطور که می‌دانید انواع مختلفی از لوستر و چراغ‌های آویزی در بازار وجود دارد که برای استفاده به عنوان روشنایی آشپزخانه کاربردی هستند. این محصولات بسته به سبک طراحی و شکل ظاهری‌شان دارای ویژگی‌های متمایزی بوده و هر کدام به یک شیوه روی میزان روشنایی فضای آشپزخانه اثرگذارند.

به عنوان مثال لوسترها و آویزهای دارای حباب شیشه‌ای باعث می‌شوند نور لامپ بیشتر پخش شود. اما مشکل اصلی این لوسترها این است که حجم زیادی از روشنایی آنها روی یک قسمت خاص می‌تابد. مثلا اگر روی کانتر کابینت پولیشی از لوستری با حباب شفاف استفاده کنید؛ صفحه روی کابینت نسبت به بدنه‌ها روشن‌تر می‌شود. لوسترهایی که حباب کدر دارند دقیقا برعکس لوسترهای حباب شیشه‌ای بوده و نور را پخش کرده و در یک نقطه خاص متمرکز نمی‌کنند. اما عیب اصلی این لوسترها این است که اگر آشپزخانه بزرگ باشد برای تامین نور مورد نیاز برای همه بخش‌ها، باید از چند لوستر در چند نقطه سقف استفاده کرد. البته برای رفع این مشکل می‌توانید از نور مخفی در کنار لوستری که در مرکز سقف نصب شده است نیز استفاده کنید.

نورپردازی آشپزخانه کوچک

  • همیشه سعی کنید منبع نوری که به عنوان روشنایی اصلی در آشپزخانه استفاده می‌کنید را حداقل با فاصله 30 سانتی‌متر از سقف نصب کنید. این کار باعث می‌شود که نور کافی به کابینت‌ها بتابد و جلوه آنها زیباتر شود. ضمن اینکه اگر به جای کابینت مدرن از کابینت‌های چوبی نقش برجسته یا کابینت پولیشی استفاده کرده باشید؛ نقوش زیر این نور بیشتر و بهتر خود را نشان می‌دهند.
  • اضافه کردن نور مخفی زیر کابینت‌های دیواری نیز تکنیک بسیار خوبی برای افزایش جذابیت فضای آشپزخانه است. در آشپزخانه‌هایی که از نوار نور LED زیر بدنه کابینت‌های دیواری به صورت مخفی استفاده شده است؛ صفحه روی کابینت نور کافی را می‌گیرد و به محیطی ایده‌آل برای طبخ غذا و آماده‌سازی مواد اولیه تبدیل می‌شود. معمولا صفحه روی کابینت در آشپزخانه‌هایی که نور آنها فقط از یک منبع مانند لوستر سقفی تامین می‌شود بسیار تاریک است.
  • اگر کابینت جزیره در آشپزخانه دارید؛ روی آن یک منبع نوری تزئینی کار بگذارید. بسته به ابعاد جزیره می‌توانید تعداد منابع نوری را کم و زیاد کنید. به عنوان مثال اگر جزیره کابینت پولیشی بیشتر از 2 متر طول داشته باشد؛ بهتر است یک منبع در مرکز آن قرار داده و دو چراغ دیگر با فواصل مساوی در دو طرف کار به کار ببرید.
  • هنگام طراحی سیستم نورپردازی آشپزخانه محل قرارگیری ستون‌ها و تیرچه‌های سقف را در نظر بگیرید. گاهی ممکن است زیر محلی که برای نصب منبع نور در نظر گرفته‌اید ستون یا تیرآهن باشد. در این حالت نمی‌توانید طرحی که مد نظرتان است را به صورت کامل اجرا کنید.
  • تا جایی که می‌توانید از منابع نوری با شدت کم و تعداد زیاد برای نورپردازی آشپزخانه استفاده کنید. به خصوص اگر از کابینت مدرن یا کابینت پولیشی برای تجهیز آن استفاده کرده‌اید. نور محیطی، نورپردازی کاری، نورپردازی تاکیدی و نورپردازی تزئینی 4 منبع نوری مختلف هستند که با ترکیب آنها در طراحی سیستم نورپردازی، می‌توانید به آشپزخانه ایده‌آل خود نزدیک‌تر شوید. افزودن چندین منبع نور به آشپزخانه، ضمن ایجاد فضایی آرامش‌بخش و دلپذیر، می‌تواند تمام نیازهای شما را پاسخگو باشد.
  • بهتر است جهت تابش نورهای بیشتر به سمت قسمت‌های پرکاربرد آشپزخانه مانند اجاق گاز متمایل باشد. به عنوان مثال اگر از لوسترهای متحرک برای روی جزیره استفاده کرده‌اید ولی اجاق گازتان جای دیگری است؛ با حرکت پایه این لوسترها، سعی کنید جهت تابش آنها را به سمت اجاق گاز متمایل کنید.
  • اگر روی اوپن یا جزیره کابینت دیواری نصب شده است؛ نورپردازی این قسمت را با لبه پیشخوان تراز کنید. اگر در این قسمت کابینت وجود نداشته باشد؛ می‌توان منبع روشنایی را در مرکز اپن نصب کرد.
  • سوئیچ کنترل منابع نوری موجود در آشپزخانه را جایی قرار دهید که دسترسی به آنها ساده باشد. طراحی این کلید پریزها داخل بدنه کابینت می‌تواند استفاده از آنها را دشوار کند. اگر در طراحی محل قرارگیری سوئیچ کنترل منابع نوری آشپزخانه دقت کافی لحاظ نشود ممکن است بعد از مدتی استفاده از این منابع به فراموشی سپرده شده و آشپزخانه دیگر آن جلوه اولیه را نداشته باشد.
  • برای بهبود طرح نورپردازی آشپزخانه، از نورپردازی تاکیدی نیز استفاده کنید. یکی از شیوه‌های نورپردازی اصولی آشپزخانه، استفاده از نور تاکیدی است. در واقع نور تاکیدی به منبعی از روشنایی گفته می‌شود که فقط به یک بخش تابیده شده تا جلوه‌های ظاهری آن بیشتر از سایر قسمت‌های به چشم بیاید. مثلا می‌‎توانید داخل کابینت‌های دکوری و شیشه‌ای از هالوژن‌های LED استفاده کنید تا تاکید بیشتری روی این قسمت کابینت داشته باشید و چشم بیننده را بیشتر به این قسمت خیره کنید.
  • نور محیطی قسمتی از آشپزخانه را که کاربردی است بیشتر کنید. برخی از قسمت‌های آشپزخانه کمتر کاربردی هستند. به جای آن فضاهایی مانند کابینتی که روی آن گاز نصب شده یا فضای بین دو یونیت که محل قرارگیری یخچال است از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. سعی کنید تا جای ممکن و در صورت بزرگ بودن ابعاد آشپزخانه از یک منبع نوری جداگانه برای این قسمت‌ها استفاده کنید.

با رعایت نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره شد قطعا می‌توانید آشپزخانه خود را به بهترین شکل ممکن نورپردازی کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه

برای طراحی آشپزخانه به همان شکلی که همیشه آرزوی آن را داشتید باید تصمیمات مهمی را بگیرید. یکی از این تصمیمات، استفاده...
رنگ سفید کلاسیک یکی از محبوب‌ترین رنگ‌ها برای دیزاین آشپزخانه است. این رنگ هرگز از مد نمی‌افتد و قابلیت هماهنگی با دیگر...
گر آشپزخانه شما کوچک است بهتر است کاری نکنید که از آنچه هست کوچک‌تر به نظر برسد. یکی از تصمیمات اشتباهی که...
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و توسعه روش‌های تولید، علاوه بر ایجاد تنوع بالا در مدل‌های مختلف کابینت، متریالی که در ساخت این...