اصول نورپردازی آشپزخانه‌های کوچک

از آنجایی که آشپزخانه به عنوان یک فضای فنی برای پخت و پز و جمع شدن خانواده دور هم برای صرف وعده‌های غذایی شناخته می‌شود؛ استفاده از نور مناسب و کنترل روشنایی این محیط از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. استفاده از ترکیب رنگ مناسب برای کابینت‌ها و نورپردازی حرفه‌ای به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید این قسمت حساس و در معرض دید خانه خود را طراحی و دیزاین کنید. به عنوان مثال اگر برای آشپزخانه از رنگ سفید کابینت پولیشی استفاده کنید و نکات ارائه شده در زیر را برای برقراری سیستم نورپردازی آن در نظر بگیرید؛ آشپزخانه شما قطعا به محیطی ایده‌آل و بسیار کاربردی و زیبا تبدیل خواهد شد. در ادامه این مقاله چند نکته طلایی و قانون کلی را مطرح کرده‌ایم که استفاده از آنها در اجرای سیستم نورپرزداری آشپزخانه، بسیار واجب و ضروری است.

نکات طلایی در طراحی سیستم نورپردازی آشپزخانه

نور یکی از فاکتورهای مهمی است که در چیدمان فضاهای مختلف ساختمان نقش مهمی را ایفا می‌کند؛ اما از آنجایی که سبک معماری ساختمان‌های ایرانی به صورتی است که آشپزخانه بیشتر از فضاهای دیگر مانند اتاق خواب به چشم می‌آید و در معرض دید است؛ بهتر است اصول نورپردازی را در آن بیشتر رعایت کنید. نکاتی که در ادامه آنها را تشریح کرده‌ایم می‌توانند در این مسیر به شما کمک کند.

نورپردازی آشپزخانه کوچک

  • همیشه سعی کنید منبع نوری که به عنوان روشنایی اصلی در آشپزخانه استفاده می‌کنید را حداقل با فاصله 30 سانتی‌متر از سقف نصب کنید. این کار باعث می‌شود که نور کافی به کابینت‌ها بتابد و جلوه آنها زیباتر شود. ضمن اینکه اگر به جای کابینت مدرن از کابینت‌های چوبی نقش برجسته یا کابینت پولیشی استفاده کرده باشید؛ نقوش زیر این نور بیشتر و بهتر خود را نشان می‌دهند.
  • اضافه کردن نور مخفی زیر کابینت‌های دیواری نیز تکنیک بسیار خوبی برای افزایش جذابیت فضای آشپزخانه است. در آشپزخانه‌هایی که از نوار نور LED زیر بدنه کابینت‌های دیواری به صورت مخفی استفاده شده است؛ صفحه روی کابینت نور کافی را می‌گیرد و به محیطی ایده‌آل برای طبخ غذا و آماده‌سازی مواد اولیه تبدیل می‌شود. معمولا صفحه روی کابینت در آشپزخانه‌هایی که نور آنها فقط از یک منبع مانند لوستر سقفی تامین می‌شود بسیار تاریک است.
  • اگر کابینت جزیره در آشپزخانه دارید؛ روی آن یک منبع نوری تزئینی کار بگذارید. بسته به ابعاد جزیره می‌توانید تعداد منابع نوری را کم و زیاد کنید. به عنوان مثال اگر جزیره کابینت پولیشی بیشتر از 2 متر طول داشته باشد؛ بهتر است یک منبع در مرکز آن قرار داده و دو چراغ دیگر با فواصل مساوی در دو طرف کار به کار ببرید.
  • هنگام طراحی سیستم نورپردازی آشپزخانه محل قرارگیری ستون‌ها و تیرچه‌های سقف را در نظر بگیرید. گاهی ممکن است زیر محلی که برای نصب منبع نور در نظر گرفته‌اید ستون یا تیرآهن باشد. در این حالت نمی‌توانید طرحی که مد نظرتان است را به صورت کامل اجرا کنید.
  • تا جایی که می‌توانید از منابع نوری با شدت کم و تعداد زیاد برای نورپردازی آشپزخانه استفاده کنید. به خصوص اگر از کابینت مدرن یا کابینت پولیشی برای تجهیز آن استفاده کرده‌اید. نور محیطی، نورپردازی کاری، نورپردازی تاکیدی و نورپردازی تزئینی 4 منبع نوری مختلف هستند که با ترکیب آنها در طراحی سیستم نورپردازی، می‌توانید به آشپزخانه ایده‌آل خود نزدیک‌تر شوید. افزودن چندین منبع نور به آشپزخانه، ضمن ایجاد فضایی آرامش‌بخش و دلپذیر، می‌تواند تمام نیازهای شما را پاسخگو باشد.
  • بهتر است جهت تابش نورهای بیشتر به سمت قسمت‌های پرکاربرد آشپزخانه مانند اجاق گاز متمایل باشد. به عنوان مثال اگر از لوسترهای متحرک برای روی جزیره استفاده کرده‌اید ولی اجاق گازتان جای دیگری است؛ با حرکت پایه این لوسترها، سعی کنید جهت تابش آنها را به سمت اجاق گاز متمایل کنید.
  • اگر روی اوپن یا جزیره کابینت دیواری نصب شده است؛ نورپردازی این قسمت را با لبه پیشخوان تراز کنید. اگر در این قسمت کابینت وجود نداشته باشد؛ می‌توان منبع روشنایی را در مرکز اپن نصب کرد.
  • سوئیچ کنترل منابع نوری موجود در آشپزخانه را جایی قرار دهید که دسترسی به آنها ساده باشد. طراحی این کلید پریزها داخل بدنه کابینت می‌تواند استفاده از آنها را دشوار کند. اگر در طراحی محل قرارگیری سوئیچ کنترل منابع نوری آشپزخانه دقت کافی لحاظ نشود ممکن است بعد از مدتی استفاده از این منابع به فراموشی سپرده شده و آشپزخانه دیگر آن جلوه اولیه را نداشته باشد.
  • برای بهبود طرح نورپردازی آشپزخانه، از نورپردازی تاکیدی نیز استفاده کنید. یکی از شیوه‌های نورپردازی اصولی آشپزخانه، استفاده از نور تاکیدی است. در واقع نور تاکیدی به منبعی از روشنایی گفته می‌شود که فقط به یک بخش تابیده شده تا جلوه‌های ظاهری آن بیشتر از سایر قسمت‌های به چشم بیاید. مثلا می‌‎توانید داخل کابینت‌های دکوری و شیشه‌ای از هالوژن‌های LED استفاده کنید تا تاکید بیشتری روی این قسمت کابینت داشته باشید و چشم بیننده را بیشتر به این قسمت خیره کنید.
  • نور محیطی قسمتی از آشپزخانه را که کاربردی است بیشتر کنید. برخی از قسمت‌های آشپزخانه کمتر کاربردی هستند. به جای آن فضاهایی مانند کابینتی که روی آن گاز نصب شده یا فضای بین دو یونیت که محل قرارگیری یخچال است از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. سعی کنید تا جای ممکن و در صورت بزرگ بودن ابعاد آشپزخانه از یک منبع نوری جداگانه برای این قسمت‌ها استفاده کنید.

با رعایت نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره شد قطعا می‌توانید آشپزخانه خود را به بهترین شکل ممکن نورپردازی کنید.

 

مقالات مشابه

تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چطور می‌توان از کثیف شدن آشپزخانه پیشگیری کرد؟ جدا کردن بخش مخصوص پخت...
کابینت‌های آشپزخانه سفید کرم به خصوص اگر از نوع کابینت های گلاس یا کابینت پلی اورتان باشند؛ یک محصول بسیار زیبا محسوب...
قرنیز نوعی ابزار پهن و بلند است که هم برای پوشش درز بین کابینت‌های زمینی و دیوار و زیبایی بیشتر این قسمت...
کابینت‌ها بیش از هر قسمتی در آشپزخانه جلوه دارند و به همین خاطر می‌توان گاهی از آنها به عنوان عنصر تاثیرگذار در...