پلی اورتان چیست؟
قبل از اینکه به سراغ تعریف کابینت پلی اورتان برویم؛ ابتدا باید بدانیم که پلی اورتان اساسا چه مادهای است و چه کاربردی در صنعت تولید کابینت دارد؟ پلی اورتان مادهای متشکل از ترکیب رزین پلیول و پلی ایزوسیانات است. رزین پلیول به عنوان ماده اصلی و پلی ایزوسیانات به عنوان عامل پخت یا نوعی ماده سختکننده در این ترکیب عمل میکنند. وزن مولکولی بالای این ترکیب باعث میشود که اعمال آن روی هر سطحی باعث افزایش مقاومت سطوح در برابر نور مستقیم خورشید، باد و باران و دیگر عوامل محیطی شود. در واقع سطوحی که با این ترکیب پوشش داده میشوند تقریبا در برابر تمام عوامل محیطی مقاوم هستند و تاثیرپذیری کمی از این عوامل دارند. پلی اورتان یک نوع ماده رزین مانند است که کاربردهای آن فقط محدود به صنعت کابینتسازی نمیشود؛ بلکه میتوان از خواص ارزشمند آن برای پوشش سطوح مختلف از سنگ گرفته تا چوب، فلز و حتی بتن استفاده کرد. میزان مقاومت پلی اورتان روی سطوح مختلف یکسان است و جنس سطح پوشش داده شده با این ماده نمیتواند روی خاصیت آن تاثیر بگذارد.
انواع رنگ پلی اورتان
رنگ پلی اورتان به سه صورت براق، نیمهبراق و مات تولید میشود که از نظر قدرت پوشانندگی و جذابیت ظاهری هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. این رنگها در اکثر کارخانههای تولید رنگ پلی اورتان بر مبنای یک کالیته کامل تولید شده که امکان ترکیب آنها با هدف رسیدن به رنگ دلخواه مشتری وجود دارد. البته فقط برخی از کارخانههای تولید این مدل رنگ، امکان ترکیب رنگها برای مشتریان خود را فراهم میکنند و در بیشتر کارخانهها پالت این محصول متشکل از رنگهای متداولی مانند مشکی، قرمز، آبی، نارنجی، سبز، زرد، قهوهای مایل به زرد و شفاف یا بیرنگ است.
کاربرد پلی اورتان در تولید کابینت
همانطور که در بخش قبلی نیز به آن اشاره شد؛ کابینت نئوکلاسیک پلی اورتان به نوعی از کابینت با بدنهای از جنس چوب، فرآوردههای چوبی، فلز و… گفته میشود که با رنگ پلی اورتان پوشش داده شده است. این رنگ باید بر اساس یک استاندارد و فرآیند خاص روی بدنه کابینت اعمال شود. به طور کلی مراحل تولید کابینت نئوکلاسیک پلی اورتان عبارتند از:
ابتدا بدنه کابینت سمباده زده و آببندی میشود
اگر کابینت قدیمی باشد و نیاز به ترمیم با پرکننده چوب داشته باشد باید اجازه دهیم که پرکننده خشک شود
در این مرحله رنگ پلی اورتانی که بر پایه آب یا روغن است را با قلمو یا یک تکه پارچه بدون پرز روی سطح کابینت میزنند
بعد از خشک شدن رنگ، برای براق کردن کابینت باید از یک لایه لاک پلی اورتان شفاف استفاده کرد
رنگهای پلی اورتان شفاف یا همان براق نسبت به رنگهای مات هم طول عمر بیشتری دارند و هم مقاومتشان بیشتر است. بنابراین توصیه میشود که برای ماندگاری بیشتر رنگ روی کابینت، حتما از پلی اورتان شفاف استفاده کنید.
مهمترین مزایا و معایب کابینتهای پلی اورتان
کابینت پلی اورتان نیز مانند سایر مدلهای کابینت دارای مزایا و معایبی است. از جمله مهمترین مزایای این مدل کابینت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تنوع رنگی بالا و امکان تولید مدلهای مختلفی از این محصول
کیفیت و ماندگاری عالی
مقاوم در برابر عوامل محیطی مختلف به خصوص اشعه ماوراء بنفش خورشید
نگهداری آسان و ساده (برای تمیز کردن کابینت پلی اورتان فقط کافیست از یک تکه پارچه تمیز و نمدار به همراه ماده شوینده معمولی مانند مایع ظرفشویی استفاده کنید)
جذابیت ظاهری فوقالعاده نسبت به کابینتهای معمولی
معایب استفاده از پلی اورتان برای ساخت کابینت نیز به شرح زیر است:
جذب گرد و غبار، پرز و ذرات ریز موجود در محیط در هنگام خشک شدن
قیمت بالا (قیمت کابینت پلی اورتان خارجی نسبت به قیمت کابینت پلی اورتان ایرانی بیشتر است؛ گرچه تولیدات داخلی بسیاری در بازار وجود دارد که از نظر کیفیت قابل مقایسه با محصولات خارجی هستند)
نیاز به رعایت نکات مهم در فرآیند تمیز کردن و نگهداری از کابینت (در صورت عدم رعایت این نکات ممکن است رنگ کابینت بعد از مدتی کدر شده و مقدار جزئی تغییر کند. بنابراین حتما بعد از نصب در مورد شیوه نگهداری اصولی از کابینت از نصاب سوال کنید و نکاتی که ذکر میکند را به خاطر بسپارید.)
رنگ بندی کابینت پلی اورتان
رنگ کابینتها اصلیترین عامل تعیینکننده خط و مشی است که باید برای دیزاین و طراحی دکوراسیون کلی خانه به آن پایبند باشید. بنابراین یکی از موضوعات مهمی که مشتریان در زمان خرید هر مدل کابینتی به آن توجه میکنند؛ تنوع رنگهایی است که کابینت قابل تولید با آنهاست. یکی از مزایایی که برای کابینتهای پلی اورتان مطرح است؛ تنوع پالت رنگی است که این مدل کابینت را میتوانید با رنگهای داخل آن سفارش دهید. در حال حاضر کالیته رنگی کارخانههای داخلی و خارجی تولیدکننده این مدل رنگ به شدت کامل است و تقریبا هر رنگی که بخواهید را میتوانید در این کالیته پیدا کنید. انواع رنگهای خنثی، رنگهای شاد پاستیلی، رنگهای رایجی مانند قهوهای، سفید و مشکی و بیشتر رنگهایی که در این صنعت متداول هستند در این کالیته وجود دارد. یکی از اصلیترین موضوعاتی که هنگام انتخاب رنگ بدنه کابینت پلی اورتان باید به آن توجه کنید؛ همخوانی رنگ با سبک طراحی بدنه است. به عنوان مثال کابینتهایی که به سبک کلاسیک تولید میشوند و تاج و نقشهای پیچیدهای روی بدنه آنها حکاکی شده است؛ بهتر است با رنگهای کلاسیکی مانند قهوهای و کرمی پوشیده شوند. در نقطه مقابل کابینتهای مدرن مانند کابینت نئوکلاسیک پلی اورتان بهتر است با رنگهای خنثی مانند آبی کدر یا طوسی رنگآمیزی شوند. بنابراین هرگز تناسب بین رنگ و سبک کابینت را دست کم نگیرید.
تفاوت کابینت پلی اورتان و کابینت پولیشی در چیست؟
کابینت پلی اورتان به نوعی از کابینت گفته میشود که با روکش رنگی یا لاکی مادهای به نام پلی اروتان پوشش داده شده است. بنابراین کابینت پلی اورتان اساسا یک مدل کابینت با سبک یا جنس بدنه متفاوت نیست، بلکه این مدل کابینت به محصولی اشاره دارد که سطحش فارغ از جنس بدنه، با رنگ یا لاکی از ماده پلی اورتان پوشش داده شده است. پلی اورتان رنگی از تنوع رنگبندی بالایی برخوردار بوده که هم از نوع محلول در آب و هم از نوع محلول در روغن آن در بازار وجود دارد. تفاوت اصلی بین پلی اورتان محلول در آب و پلی اورتان محلول در روغن نحوه خشک شدن و غلظت آنها است.
کابینت پولیشی نیز که یک نوع دیگر از کابینت طراحی شده به سبک نئوکلاسیک است با مادهای به نام پولیش پوشانده میشود. این ماده در حالتهای خمیری، مایع و اسپری در بازار وجود دارد و از آن میتوان برای پوشش چوب، پلاستیک و حتی فلز استفاده کرد. در واقع پولیش لایهای است که روی رنگ پلی اورتان اجرا میشود و باعث درخشندگی و شفافیت بیشتر بدنه کابینت خواهد شد. این پوشش باید چند بار روی بدنه اجرا شود تا بتواند با افزایش ضخامت، کیفیت و ماندگاری روکش نهایی را تضمین کند. پولیش مادهای ضد آب و ضد خش محسوب میشود که حتی با ایجاد خراشهای عمقی نیز قابل ترمیم است.